De verschillende soorten hybride auto's

13-11-2020 12:36
De verschillende soorten hybride auto's-2020-11-13 12:36:41

Hybriden zijn overal te vinden, maar met mild-hybriden, volledige hybriden en plug-in hybriden kan het moeilijk zijn om de technologie te begrijpen.

Er zijn tegenwoordig steeds meer hybride auto's op de markt, van hatchbacks tot SUV's. Steeds meer kopers maken de overstap van conventionele benzine- en dieselauto's naar een of andere hybride. Hybrides, die het midden houden tussen traditionele auto's met een verbrandingsmotor (ICE) en volledig elektrische modellen, bieden meer economische voordelen, belastingvoordelen en minder uitstoot dan hun ICE-tegenhangers door hun benzinemotoren (of soms dieselmotoren) te helpen met elektrisch vermogen. Sinds de Toyota Prius in 2000 aankwam als eerste hybride auto, is het aanbod van economische, milieuvriendelijke opties voor kopers enorm gegroeid. Maar wat is een hybride precies en hoe werkt hybride technologie? Deze handige gids geeft u een overzicht van de verschillende soorten hybride voertuigen - volledige hybrides, mild-hybrides, plug-in hybrides (PHEV's) - en hun respectievelijke voordelen.

 

Wat is een hybride?

Een hybride auto, in de eenvoudigste zin van het woord, is een auto die gebruik maakt van twee verschillende energiebronnen om de efficiëntie te maximaliseren. Dit betekent meestal een combinatie van elektrische energie die is opgeslagen in accu's, met de verbrandingsenergie van benzine of diesel.

 

Volledig hybride

Een volledig hybride of 'parallel hybride' maakt gebruik van zowel de verbrandingsmotor als de elektromotor om de auto aan te drijven, gelijktijdig of onafhankelijk. Het meest voorkomende type hybride voertuig, full hybrides, kunnen meestal kleine hoeveelheden elektrische lading bevatten. Dit kan worden gebruikt om extra vermogen te leveren dat wordt gebruikt in combinatie met een verbrandingsmotor, waardoor het brandstofverbruik wordt verbeterd. Als de accu's volledig leeg zijn, kunt u altijd alleen op benzine - of diesel - rijden. Samen met mild-hybrides wordt het parallelle hybridesysteem over het algemeen beschouwd als de beste hybride optie voor bestuurders die veel kilometers maken.

 

Beste volledig hybride

Toyota blijft de koploper voor volledige hybriden met een reeks van auto's waaronder de Prius, Corolla, Yaris en RAV4.

 

Mild-hybride

Net als volle hybriden gebruiken mild-hybriden een elektromotor naast een verbrandingsmotor, maar de twee krachtbronnen kunnen niet onafhankelijk van elkaar worden gebruikt. In plaats daarvan wordt de kleine elektromotor alleen gebruikt om de motor te ondersteunen. Als een van de goedkopere opties bieden mild-hybrides een eenvoudigere aandrijflijn met een bescheiden vermogens- en efficiëntiewinst. Met behulp van een riemdynamo starter laten mild-hybridesystemen toe om energie terug te winnen door te remmen en te voeden in de batterijen. Deze energie kan vervolgens worden gebruikt bij het uitrollen en de stop-start functie.

 

Beste mild-hybride

Mild-hybride systemen van dit type worden aangeboden op een breed scala aan auto's, van de Suzuki Ignis stadsauto en Swift supermini, tot diverse Mercedes- en Audi-modellen.

 

Plug-in hybride

Een plug-in hybride elektrisch voertuig (of PHEV) is een hybride die, zoals de naam al aangeeft, kan worden aangesloten om de elektrische batterijen op te laden. Het brengt het volledige hybride concept dichter bij dat van een volledig elektrisch voertuig, door het toevoegen van grotere batterijen aan boord die kunnen worden opgeladen met een externe voedingsbron, en zo een veel beter elektrisch bereik te bieden dan je zou krijgen van een volledige hybride. Door de accu's van uw auto 's nachts op te laden, kunt u uw woon-werkverkeer met een volledige lading starten en optimaal profiteren van de stille, brandstofbesparende elektrische rijmodus. Eigenaars die zelden de elektrische actieradius van hun auto overschrijden op een typische dag, of die op hun bestemming kunnen opladen voordat ze naar huis terugkeren, kunnen in theorie een plug-in hybride gebruiken zonder ooit de benzinemotor te gebruiken.

 

Beste Plug-in hybride

De Toyota Prius PHV en Hyundai Ioniq PHEV zijn betaalbare familiehatchbacks, terwijl SUV-kopers ook kunnen genieten van plug-in autorijden met de Mitsubishi Outlander PHEV en MINI Countryman S E PHEV. Ook BMW, Mercedes en Volvo bieden tegenwoordig plug-in modellen aan.

 

Hybride auto’s bij Dirk van der Steen

Ook geïnteresseerd in een hybride auto? Neem dan contact met ons op voor uw wensen of bekijk hier ons huidige aanbod hybrides (filter bij brandstof op ‘hybride’).

 

Groeten,

Team Dirk van der Steen