Veilig onderweg tijdens sneeuw en vorst

11-02-2022 10:26
Veilig onderweg tijdens sneeuw en vorst-2022-02-11 10:26:33

Tips van onze autospecialisten tijdens deze winterse periode.

Bevroren ruiten, steenslagschade en onbekende dashboardlampjes die beginnen te branden. Door sneeuw, ijs en vorst komen automobilisten in Nederland plots weer voor uitdagingen te staan. Onze autospecialisten geven u enkele tips:

1. Doe uw airconditioning aan

Door (te veel) vocht in uw auto kunnen uw ruiten van binnen bevriezen. Zorg er daarom voor dat u tijdig uw interieurfilter laat vervangen en voorkom dat u met natte kleding en schoenen (sneeuw onder uw zolen) in de auto gaat zitten. Ondersteun het drogen van uw interieur door uw airconditioning zoveel mogelijk aan te zetten.
 

2. Maak niet onnodig korte ritten

Wilt u een kort stukje rijden naar de supermarkt? Dan kunt u toch beter gaan wandelen. De moter van uw auto komt namelijk bij een korte rit niet goed op temperatuur. Wat er kan gebeuren is dat de motorolie mengt met de brandstof en de slijtage neemt toe. Bij een dieselmotor slipt het partikelfilter dicht. Wilt u toch met de auto? Zorg er dan voor dat je de motor warm rijdt. 
 

3. Gebruik antivries-ruitenvloeistof, ruitontdooier en slotontdooier

Weet u dat er vorst komt? Vul dan de ruitensproeiervloeistof bij met een antivriesvariant en zorg dat u buiten de auto ruitontdooier en slotondooier klaar hebt staan wanneer u moet vertrekken. Investeer zo nodig in een ijsdeken voor op uw ruit. 
 

4. Gebruik liever niet uw handrem

De handrem kan namelijk vastvriezen. Laat de auto in P of in zijn eerste versnelling staan. Heeft u een elektronische handrem? Dan hoeft u hier geen rekening mee te houden. Heeft u de handrem toch gebrukt en is hij vastgevroren? Trek hem extra aan zodat het ijs in de kabel breekt. Werkt dit niet, laat de motor dan 15 minuten draaien. Zo ontdooit de handremkabel vanzelf.
 

5. Wissel naar winterbanden

Wissel uw zomerbanden om voor winterbanden. Zo heeft u veel meer grip op het wegdek.
 

6. Houd afstand van sneeuwschuivers

Ondanks dat sneeuwschuivers voor een schoon wegdek zorgen, veroorzaken ze ook vaak steenslag. Dit kan uw autolak beschadigen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is het verstandig om altijd 40 meter achter de sneeuwschuiver te rijden. 
 

Blijf vooral veilig onderweg! Heeft u toch schade of pech? Bel ons dan gerust via 072 - 505 3266. Dan helpen wij u weer op weg. 

Groeten,

Team Dirk van der Steen