De belangrijkste waarschuwingslampjes

11-02-2022 10:30
De belangrijkste waarschuwingslampjes-2022-02-11 10:30:59

De waarschuwingslampjes zijn er niet voor niets. Weet wat ze betekenen en handel direct.

Waarschuwingslampjes

U heeft ze vast en zeker wel eens zien verschijnen op uw dashboard: waarschuwingslampjes. Het benzine-lampje komt ons misschien nog wel het bekendste voor. Maar wat betekenen al die andere icoontjes? Wij leggen u de belangrijkste waarschuwingslampjes hieronder uit en wat u bij het verschijnen ervan moet doen. 

Bij deze lampjes moet je stoppen (rood):

Remmen

Als dit lampje gaat branden kunnen er een aantal dingen aan de hand zijn, zoals te weinig remvloeistof, slijtage aan de remblokken of een probleem met het ABS-systeem. U moet direct stoppen om ervoor te zorgen dat u niet in een onveilige situatie terecht komt. Controleer direct uw remvloeistof en bel pechhulp om het probleem vast te stellen en om u eventueel naar een garage te brengen. 

Accu

Waarschijnlijk heeft u dit lampje af en toe zien aanspringen bij het starten van de motor van uw auto. Deze verdwijnt vanzelf weer. Als het lampje echter blijft branden dan is er iets mis met de dynamo, stroomkabels of aandrijfsnaar van de auto. Stop (of wellicht kon u toch al niet wegrijden) en bel pechhulp om het probleem vast te stellen en om u eventueel naar een garage te brengen. 

Koeling

Dit lampje geeft aan dat er iets mis is met het koelsysteem van de auto. Belangrijk is om direct te stoppen zodat uw motor niet oververhit raakt en gaat roken. Het voordehandliggende probleem is te weinig koelvloeistof, controleer deze dus zodra de motor is afgekoeld en vul zo nodig aan. Als de motor oververhit is en u heeft geen koelvloeistof bij u dan kunt u het beste pechhulp laten komen.

Olie

Zoals het icoontje al laat blijken is er iets aan de hand met de motorolie. Deze moet aangevuld worden. Te weinig olie in uw auto kan ernstige schade aan de motor opleveren, want olie zorgt ervoor dat de motor soepel blijft lopen. Peil de olie van uw auto en vul deze zo nodig aan. Heeft u geen motorolie bij zich of blijft het lampje desondanks toch (rood) branden, schakel dan direct pechulp in.

Banden

Veel moderne auto's hebben tegenwoordig een TPMS-bandenspanningsmeter in de banden. Verschijnt dit lampje op uw dashboard dan heeft u te weinig bandenspanning en hebben uw banden lucht nodig (of in het ergste geval is de band lek). Stop de auto en controleer alle 4 de banden. Heeft u een lekke band dan kunt u uw band verwisselen met uw reservewiel (mits u deze heeft). Heeft u geen reservewiel of laat u zich liever helpen dan kunt u het beste pechhulp inschakelen. Zij kunnen u ook adviseren hoe je het systeem kunt resetten.

 

Met deze lampjes kun je doorrijden (oranje):

Airbag

Ziet dit lampje branden dan is er een storing in de airbag of gordelspanner. Deze doen het dus niet bij een eventuele aanrijding, waardoor de kans op ernstig letsel heel groot wordt. Ga zo snel al u kunt naar uw garage om het airbagsysteem te laten controleren.

Besturing

Dit lampje geeft aan dat er iets mis is met de stuurbekrachtiging. Als deze uitvalt zul je voelen dat de besturing veel zwaarder is, vooral bij lage snelheden en parkeren. Ga wanneer u kunt langs bij uw garage om na te laten kijken wat het probleem is.

Motor

Ziet u dit lampje branden dan is er iets met de motor van de auto (of de aansluitingen die verbonden zijn met de motor). U kunt nog wel doorrijden maar het is verstandig om zo snel mogelijk naar de garage te rijden. Stop de auto en controleer direct het motorolie en koelvloeistof peil. Knippert dit lampje? Dan kan het probleem erger zijn en kunt u het beste pechhulp bellen en langs uw garage gaan.

Roetfilter

Dit lampje meld een probleem met het roetfilter. Deze kan verstopt of defect zijn. Naast dat u auto op deze manier niet meer voldoet aan de milieu-eisen kan de motor of filter zelfs schade oplopen. Ga direct naar uw garage om het roetfilter te laten controleren.


 

Alle waarschuwingslampjes op een rij

Het instructieboekje van uw auto omvat alle informatie met betrekking tot de waarschuwingslampjes in uw auto. De belangrijkste heeft u nu gezien, maar als u nu een onbekend lampje ziet staan kunt u altijd het boekje raadplegen. Tegenwoordig staat er ook veel informatie op het internet waardoor uw eventueel met uw smartphone kunt opzoeken wat het probleem is en hoe deze te verhelpen.

 

Neem geen risico

De waarschuwingslampjes zijn er niet voor niets. Ze zijn er voornamelijk voor de veiligheid en om uw auto te beschermen van 'interne' schade. Doorrijden met een waarschuwingslampje kan voor onveilige situaties op de weg zorgen en uiteindelijk voor hoge reparatiekosten zorgen. 

 

BOVAG Pechhulp via Autobedrijf Dirk van der Steen

Bij Dirk van der Steen kunt u BOVAG Pechhulp afsluiten, zo bent u bij pech altijd direct geholpen. Via de BOVAG Pechhulp centrale worden wij ingeschakeld om u te helpen (mits u in de buurt bent) of er wordt een professionele hulpdienst ingeschakeld om u weer op weg te helpen. Zo zorgen we ervoor dat u altijd mobiel bent en blijft. Lees hier meer over BOVAG Pechhulp.

 

Groeten,

Team Dirk van der Steen