Zomer: tijd om uw airco te controleren

11-02-2022 10:36
Zomer: tijd om uw airco te controleren-2022-02-11 10:36:42

Een goed werkende airconditioning is een must het gehele jaar door. Laat daarom minimaal eens per jaar uw airconditioning controleren. Dit om eventuele kostbare reparaties in de toekomst te besparen.

Wat doet een airco

Een airco zorgt voor comfort in de auto en verkoeling bij warmte. Maar het is niet zo dat een airco koude lucht produceert. Een airco koelt lucht af door de warmte eraan te onttrekken. Volgens de natuurkunde onttrekt verdamping van vloeistof warmte aan de omgeving. Dit doet de airco door het vocht uit de lucht in uw auto te verdampen. Daarna blaast de airco gekoelde en gedroogde lucht terug de auto in. Hieronder een voorbeeld van hoe een airconditioning systeem in de auto werkt. 

Auto airco systeem werking

 

Gevolgen van slecht onderhouden airco

De airconditioning zorgt voor een prettig klimaat in de auto. Bij een slecht onderhouden airco-installatie komen echter bacteriën, schimmels en andere micro-organismen door de ventilatie in het interieur van de auto terecht. Deze micro-organismen kunnen nare allergische reacties veroorzaken, zoals niezen, hoesten en irritatie van de ogen. Ook kan er een onprettige muffe geur ontstaan en beslaan de ruiten van de auto erg snel. Het is voor uw gezondheid, comfort én veiligheid dan ook verstandig uw airconditioning minimaal één keer per jaar te laten reinigen. Een airco laten repareren of vervangen is een prijzige operatie. Daarom adviseren we om hem regelmatig na te laten kijken. 

 

Wist u dat...

...u het beste uw airco het hele jaar door aan kunt laten staan? In de zomer heeft u namelijk de airco nodig om de warmte uit de auto te halen, maar in de winter zorgt de airco voor het onttrekken van vocht. In de winter beslaan de ramen van uw auto sneller omdat het buiten kouder is dan in uw auto. Hierdoor condenseert het vocht uit het interieur. Door de airco aan te zetten haal je vocht uit de lucht, waardoor u minder snel beslagen autoruiten krijgt. En ook nog eens een veel betere luchtsamenstelling. De airco biedt het hele jaar door comfort en veiligheid in de auto. Maar dan moet u wel goed voor de airco zorgen.

 

Condens beslagen ruiten in de winter vocht in de auto

 

Airco aan of ramen open?

U vraagt zich misschien af: 'Maar loopt mijn benzineverbruik dan niet enorm op?'. Dit valt bij de meeste auto's ontzettend mee. De moderne airco's hebben namelijk gemiddeld zo'n meerverbruik van ca 0,3 tot 0,5 liter per 100 km. Dat is dus gelijk aan 3 tot 5 ml per kilometer. Uit onderzoek van TNO is gebleken dat wanneer het extra verbruik door de airconditioning wordt vergeleken met het rijden met open ramen, het verschil minimaal is. Nog een reden om uw airco aan te zetten tijdens het autorijden dan uw ramen open te draaien.

 

Maak een afspraak

Is de airco van uw auto toe aan onderhoud of moet deze gevuld worden? Plan dan hier uw afspraak in of neem contact met ons op.

 

Groeten,

Team Dirk van der Steen