Auto kopen of leasen particulier

18-11-2022 12:02
Auto kopen of leasen particulier-2022-11-18 12:02:13

Als een fiets niet langer voldoende is voor uw dagelijks vervoer in Nederland, kunt u overwegen een auto te kopen of te leasen. Beide bieden u de voordelen van een voertuig tot uw beschikking, maar deze twee opties hebben hun voor- en nadelen.

Is het beter om een auto te kopen of te leasen in Nederland?

Leasen wordt beschouwd als iets tussen financiering en autoverhuur in. Hoewel autoleasing erg populair is in Nederland, biedt een auto kopen andere voordelen en is het in veel gevallen goedkoper. Dus wat moet u kiezen: een auto kopen of leasen? Afhankelijk van uw situatie moet u overwegen wat de voordeligste optie is: een auto leasen, met eigen kapitaal kopen of een lening afsluiten. 

Een auto leasen

Hoe werkt auto leasen in Nederland?

Tegenwoordig willen mensen flexibel blijven; daardoor wordt auto leasen in Nederland steeds populairder. En terecht - met een autolease hoeft u zich geen zorgen te maken over wegenbelasting, autoverzekering of onderhoud; dit wordt allemaal geregeld door de leasemaatschappij. Momenteel zijn er meer dan 1,15 miljoen leaseauto's in Nederland. Over het algemeen werkt autoleasing in Nederland hetzelfde als in andere landen. Het is vergelijkbaar met langdurige huur. U kunt een voertuig gebruiken zolang u de maandelijkse huur betaalt. De enige verantwoordelijkheid, of beter gezegd noodzaak, die je als lessee hebt, is het tanken van de tank. Bovendien is een autolease vrij betaalbaar; u kunt een kleine auto rijden voor slechts 180 euro per maand.

Feiten over autolease in Nederland:

 • Bij private lease bent u geen eigenaar maar lessee voor een vaste periode van minimaal 12 tot 60 maanden.
 • U betaalt voor de brandstof en verkeersboetes.
 • U betaalt een vast maandbedrag waarin lease, wegenbelasting, afschrijving, verzekering, motorrijtuigenbelasting, reparaties, banden en onderhoud zijn inbegrepen.
 • Als de leaseperiode afloopt, geeft u de auto terug aan de leasemaatschappij of verlengt u het contract. Je betaalt ook voor eventuele schade.

Een private lease kan klinken als een geweldige deal, maar wees je bewust van de mogelijke nadelen die eraan verbonden zijn.

Toepassingsgebied van een huurcontract

Wat houdt een leasecontract in? Met leasing bent u 100% gedekt en hoeft u zich geen zorgen te maken over de zorgen van de autobezitter, bijvoorbeeld de autoverzekering.

Uw leasecontract in Nederland omvat meestal:

 • Autoverzekering
 • Wegenbelasting
 • Personen- of ongevallenverzekering
 • Pechhulp in Nederland en in het buitenland
 • Vervangende auto in Nederland en het buitenland
 • Winterbanden
 • Kilometergrens - het kilometrage begint meestal bij 10.000 kilometer per jaar.
 • Contractduur

De typische duur van een leasecontract voor een nieuwe auto in Nederland is 48 of 60 maanden (4 of 5 jaar). Tweedehands auto's worden voor kortere periodes geleased, meestal tussen 24 en 36 maanden (2 of 3 jaar). Hoe langer het leasecontract, hoe lager de maandelijkse betalingen. Kortere leaseperiodes zijn vooral geschikt voor expats met een beperkt arbeidscontract. Als u uw huurovereenkomst opzegt, zijn hoge kosten verschuldigd. Overweeg daarom bij twijfel een kortere contractduur.

Kilometerlimiet

Leasingovereenkomsten bevatten limieten voor het aantal kilometers dat u per jaar mag rijden. De limiet varieert meestal van 10.000 km tot 20.000 km per jaar. U moet de afstanden niet onderschatten en het langst mogelijke aantal kilometers kiezen. Anders moet u aan het einde van de leaseperiode kosten betalen voor extra kilometers. Afhankelijk van de grootte van de leasewagen betaalt u tussen 0,05 EUR en 0,16 EUR per extra gereden kilometer. Leasemaatschappijen bieden de keuze tussen een hoger tarief betalen voor een hoger aantal kilometers of extra betalen op het einde van het leasecontract. De eerste optie is ongetwijfeld goedkoper. Als u, laten we zeggen, 12.000 kilometer rijdt, is het altijd beter een limiet van 12.000 km af te spreken dan 10.000 km plus 2.000 extra.

Kosten van autoleasing in Nederland

Verrassend, maar leasen kan in sommige gevallen goedkoper zijn dan de auto kopen, zowel met contant geld als met een lening. Toch blijft volgens de statistieken de aankoop van een gebruikte auto de voordeligste optie. Over het algemeen variëren de leasekosten in Nederland van ongeveer 200 EUR per maand (incl. BTW) voor kleine gebruikte auto's tot meer dan 400 EUR voor een nieuwe auto. Uw maandbedrag hangt rechtstreeks af van de duur van het contract. Een leasecontract van 4 jaar met een maandelijkse betaling van 200 EUR kost u in totaal 9.600 EUR. Tegelijkertijd zal een maandelijkse lease van 400 euro oplopen tot 19.200 euro in dezelfde periode, wat vrij aanzienlijk is.

Over het algemeen wordt het bedrag van uw maandelijkse lease berekend op basis van deze factoren:

 • Leeftijd van de auto
 • Model en prestaties
 • Kilometerstand
 • Duur van het contact
 • Autoverzekering
 • Eventuele speciale diensten zoals een servicecontract en inbegrepen verzekeringen
 • Vergelijk autoverzekeringen in Nederland met behulp van deze online calculator. United Consumers vergelijkt de beste en meest betaalbare autoverzekeringen onder de top aanbieders, bijvoorbeeld Allianz, ASR, Avero, National Nederland, en anderen. Een autoverzekering van Allianz geeft u echter voldoende dekking tegen een betaalbare prijs.

Een auto kopen

Een auto contant kopen is vooral zinvol als u van plan bent een voertuig langer dan 5 jaar te gebruiken. De afschrijving van een nieuwe auto is erg hoog, vooral in de eerste drie jaar. Bovendien is een auto kopen op lange termijn goedkoper dan leasen; u kunt hem later verkopen en een deel van uw investeringen terugverdienen. Het grootste nadeel van de aanschaf van een auto is de financiële last, of u nu een autolening neemt of hem contant aanschaft: u moet om te beginnen over enig kapitaal beschikken.

De autoprijzen in Nederland zijn Europees gemiddeld. Hier zijn enkele statistieken over de gemiddelde prijzen van nieuwe auto's:

 • Mini's: 16.527 EUR
 • Kleine auto's: 27.842 EUR
 • C-segment - lagere middenklasse auto's: 39.354 EUR
 • D-segment - middenklasse auto's: 57.414 EUR
 • E-segment - hogere middenklasse: 100.797 EUR
 • Zoals overal zijn gebruikte auto's aanzienlijk goedkoper; u kunt bijvoorbeeld een Ford Focus uit 2018 krijgen voor 12.900 EUR.

Waar koop je een auto in Nederland?

Online is de meest populaire manier om een nieuwe of gebruikte auto in Nederland te kopen, en er zijn genoeg bronnen. Als u een meer traditionele weg wilt bewandelen, vindt u overal in het land dealers.

1. Gaspedaal

2. Autotrack

3. Marktplaats

U kunt natuurlijk ook bij uw dichtbijzijnde autodealer terecht. Dirk van der Steen is een betrouwbare en betaalbare autodealer in de regio Noord-Holland, in de buurt van Zaandam en Amsterdam. 

Voordelen van het leasen van een auto in Nederland

1. Gemak

U onderhandelt vooraf over de leaseperiode en het maandbedrag. Bovendien is auto leasen in Nederland een relatief eenvoudig en probleemloos proces.

2. Betaalbaarheid - geen spaargeld nodig

Private lease kan een prima oplossing zijn als je een nieuwe auto wilt rijden, maar niet genoeg budget hebt. Bovendien is leasen vaak goedkoper dan financieren; de maandelijkse betaling is bij leasen lager dan bij kopen (autolening).

Bovendien vermijdt u grote aanbetalingen bij de ondertekening van het contract. Bij sommige contracten zijn verzekering, service en zelfs de bandenwissel inbegrepen. Uw verzekering wordt ook betaald met het leasetarief.

3. Goedkoper dan een lening

Door de lage of geen rente is private lease goedkoper dan het kopen van een nieuwe auto met een lening. De maandelijkse tarieven zijn dan ook lager bij leasing dan bij autofinanciering.

4. Vast maandbedrag

Met private lease heb je altijd een duidelijk overzicht van de maandelijkse kosten die je maakt door het gebruik van je auto. Vergeet echter niet je benzinekosten bij te houden. Zo weet je precies wat je uitgeeft.

5. Geen onverwachte kosten

Je hoeft je geen zorgen te maken over onverwachte onderhoudskosten of het inruilen of verkopen van je auto.

6. Flexibiliteit

Het voordeel ligt voor de hand - u kunt elk jaar in een nieuwere of mooiere auto rijden door telkens een nieuw leasecontract te tekenen. Aan het einde van het leasecontract kunt u een andere auto kiezen als u dat wilt.

7. Benutten

U kunt een nieuwe auto rijden zonder een aanzienlijke investering. Nieuwe voertuigen schrijven sterk af, en de financiering van een nieuwe auto leidt tot een aanzienlijk verlies in contanten.

 

Voordelen van het kopen van een auto in Nederland

1. Eigendom

Wanneer u een auto koopt, wordt deze onmiddellijk uw eigendom zodra u het geld overmaakt en de papieren ondertekent. Huurders worden nooit juridisch eigenaar van de auto.

2. Geen maandelijkse betalingen

U betaalt alleen voor brandstof, onderhoudskosten en verzekering. Als u het type consument bent dat in de auto wil rijden tot de wielen eraf vallen, is leasen niets voor u.

3. Geen afstandsbeperkingen

U kunt zoveel rijden als u wilt en waar u wilt. De wereld ligt voor u open. Bovendien is het kopen van een auto een betere optie voor iemand die in landelijk Nederland woont met lange reisafstanden.

4. Maatwerk

Je kunt een gekochte auto zoveel aanpassen als je wilt. Een nieuwe kleur? Andere velgen? Met uw eigen auto doet u precies wat u wilt. Alle wijzigingen aan een lease-auto veroorzaken waarschijnlijk extra kosten aan het einde van het contract.