Dit zijn de autotrends die wij verwachten voor 2023

06-01-2023 11:31
Dit zijn de autotrends die wij verwachten voor 2023-2023-01-06 11:31:38

De auto-industrie beweegt snel. Zoals we de afgelopen jaren hebben gezien met de opkomst van elektrische voertuigen, wordt wat ooit nieuw was binnen enkele maanden een algemeen gebruik.

Autodesign verandert

Als we terugkijken naar de eerste auto's die populair werden rond het einde van de 19e eeuw, zijn er zelden tekenen van gelijkenis in de auto's van vandaag. Kleinere wielen, een grotere kofferruimte en diverse ontwerpbeslissingen hebben ertoe geleid dat moderne auto's er elk jaar anders uitzien, en 2023 zal zeker niet anders zijn.

Autodesign vertraagt nooit, maar recente releases hebben ons laten zien dat de fabrikanten een duidelijke richting uitgaan. In de jaren 2000 hadden we bolides zoals de Ford Ka en Nissan Micra, maar 10 jaar later zagen we een plateau met een mix van zowel scherpe carrosserielijnen als bochtige eindstukken. In 2023 lijken auto's echter gedurfder dan ooit.

Denk bijvoorbeeld aan auto's als de gloednieuwe BMW iX. Die voorbumper is natuurlijk geen onbekende in de wereld van BMW designtaal, maar we hebben hem ook gezien op dingen als de Audi e-Tron en Jaguar I-Pace. Toegegeven, alle drie deze auto's zijn elektrisch, wat zou kunnen duiden op een opkomende designnorm voor dit soort auto's, maar je kunt de overeenkomsten niet ontkennen.

 

Nog meer connectiviteit

Voertuigconnectiviteit is sterk in opkomst sinds Tesla zijn Model S onthulde met volledige internetconnectiviteit zonder maandelijkse betalingen. Hierdoor kon de auto voortdurend in verbinding staan met de fabrikant en rapporteren over de kilometerstand, de onderhoudsstatus en zelfs het gebruik van onderdelen.

Sindsdien is de technologie eigenlijk alleen voorbehouden aan Tesla, waarbij elk van zijn voertuigen connectiviteit voorstaat als cruciaal voor de werking ervan. Gebruikers kunnen apps downloaden, op het web surfen en reizen plannen zonder een Wi-Fi-verbinding. Hoewel deze technologie onlangs is gewijzigd om een terugkerende lading te introduceren, voelde het als een logische volgende stap voor gemoderniseerde auto's om te nemen.

Andere fabrikanten dan Tesla hebben nog niet veel gedaan met deze technologie. Met Apple CarPlay kunnen bestuurders wel het 4G-signaal van hun telefoon delen met de auto, maar standalone is zeker het einddoel. Kan 2023 het jaar worden voor connected cars?

 

Overname van brandstofcellen

Momenteel wordt bijna elk type batterij in elektrische auto's en consumentenelektronica geproduceerd volgens een zwaar lithiumproductieproces. Lithiumwinning is notoir schadelijk voor ons milieu, dus moet er een alternatief worden gezocht om EV na 2030 succesvol te maken.

Er zijn al enkele auto's die met brandstofcelbatterijen worden geproduceerd, maar de verkoop blijft meestal beperkt tot Japan en kleinere delen van Europa. Met de toenemende druk om milieuvriendelijker te worden, verwachten we dat fabrikanten meer tijd zullen besteden aan onderzoek, ontwikkeling en misschien zelfs het testen van enkele voertuigen op waterstof in 2023.

 

Tweedehands dominantie

Met de huidige inflatie worden consumenten veel meer beperkt in wat ze kopen. Van huishoudelijke benodigdheden tot luxeartikelen zoals auto's, budgettaire beperkingen dwingen kopers goedkopere oplossingen voor hun problemen te zoeken.

Een tweedehands auto kopen is altijd een goedkopere optie geweest. Door de gloednieuwe status van een auto op te offeren, kunnen kopers een veel gunstigere deal krijgen in termen van waarde. Deze trend is al enige tijd aan de gang en fabrikanten bieden nu waar mogelijk 'approved used'-regelingen aan.

Hierdoor zal de markt voor tweedehands auto's volgend jaar nog verder groeien. Consumenten worden immers meer dan ooit gedwongen om zich in hun financiën te verdiepen en hun wensen en behoeften veel nauwkeuriger te evalueren.

 

Wanneer komen de auto's van 2023 uit?

De productie van 2023-auto's is zo goed als begonnen, en de eerste modellen met 2023-platen zullen waarschijnlijk rond maart van datzelfde jaar beschikbaar zijn. Merken als Land Rover hebben al voorbestellingen geopend voor hun gloednieuwe Range Rover, en de 2023 Kia Sportage kan elk moment beginnen te verschepen.

 

Zoek een motor die klaar is voor de toekomst

Een blik op deze trends kan u aan het denken zetten over uw huidige auto en hoe die zich houdt. Als u denkt dat een upgrade nodig is, is dit misschien wel het beste moment. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Mail naar verkoop@dirkvandersteen.nl of bel ons op ons algemene telefoonnummer. 

 

Team Dirk van der Steen