Elektrische auto tips voor de winter

22-12-2023 11:48
Elektrische auto tips voor de winter-2023-12-22 11:48:33

Hier zijn enkele tips om voldoende batterij-energie te behouden en veilig te rijden zonder bereikangst in winterse omstandigheden.

Hier zijn enkele tips om voldoende batterij-energie te behouden en veilig te rijden zonder bereikangst in winterse omstandigheden:

  • Probeer de batterij altijd op te laden tot 100% tijdens het opladen met wisselstroom (normaal/langzaam laden). Bij gelijkstroomladen (snel laden) wordt aanbevolen om de batterij tot 80% op te laden.
  • Laad indien mogelijk elke nacht de batterij op om ervoor te zorgen dat deze voldoende energie heeft wanneer je 's ochtends in de kou de weg op gaat.
  • Een lage batterijstatus en lage temperaturen hebben een negatief effect op het resterende rijbereik. Parkeer de auto zo vaak mogelijk in een garage. Dit kan een positief effect hebben op de batterijtemperatuur.
  • Zodra de auto is opgewarmd, zet de verwarming in de auto dan op een comfortabele instelling in het midden van de schaal, of schakel de airconditioning uit om je rijbereik te maximaliseren.
  • Rijd niet te agressief en houd je snelheid zo constant mogelijk om het gemiddelde energieverbruik te minimaliseren en je rijbereik te maximaliseren.
  • Activeer indien mogelijk de adaptieve cruisecontrol. Dit helpt om je snelheid zo constant mogelijk te houden en het gemiddelde energieverbruik te minimaliseren.
  • Activeer de sterkste instelling van het regeneratieve remsysteem om zoveel mogelijk energie te regenereren en je rijbereik te maximaliseren. Op een ijzige of gladde ondergrond wordt echter aanbevolen om een lage regeneratieniveau in te stellen.
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van kansen om de batterij te verwarmen, zoals bij snel laden (gelijkstroom). De temperatuur van de batterij neemt toe bij normaal rijden en wisselstroomladen. Bij een lage batterijstatus in combinatie met lage buitentemperaturen en een koude batterij kan het zijn dat je minder vermogen ervaart dan normaal. Dit past zich aan wanneer de batterij een normale werktemperatuur bereikt.
  • Elke 100% elektrische MG heeft een Eco-modus beschikbaar voor het geval extra bereik dringend nodig is. Houd er rekening mee dat bij het inschakelen van deze functie de klimaatregeling van de auto wordt overruled (het zal de verwarming in het interieur uitschakelen/verlagen).